Solvalla 9 juli

Smedheim Solan har i flera starter visat härlig form och nu kom den välförtjänta segern. Han har svarat för två kanonlopp som tvåa på Bjerke och i finska Härmä innan starten på Solvalla. Loppet var uppkallat efter Hjördis som lade grunden för Ernst Johan Nordin i kallblodsloppen och vad han betytt för Svensk Travsport känner de flesta till med grabbarna Gösta, Gunnar och Sören Nordin med sönerna Ulf och Jan Nordin. Örjan Kihlström avancerade 1400 kvar från fjärde utvändigt och via utvändigt ledande Tangen Haap/Björn Karlsson, spelad till 15 på tian, varvet kvar kunde Smedheim Solan skaffa sig greppet sista biten. En mycket övertygande insats. Segertid 23,0a/2140 via 22,5 sista 1400 och 100.000 kronor till Eirik Djuve i Norge som ägare. Jan-Olov Persson är tränare och Emelie Mood är skötare.

-Han var väldigt bra. Efter startrusningen gick det sakta en bit och då valde jag att avancera. Han kändes mycket stark hela vägen och det var strongt att kunna avgöra utvändigt om Tangen Haap som visat kanonform i sina starter, sade Örjan.

Art Kjarvald/Oskar Kylin Blom har också han visat fin form i flera starter och han avslutade loppet på ett mycket bra sätt fram till tredjepriset från fjärde utvändigt och attack 700 kvar och resten av loppet utan rygg. Han travade 23,2a/2140 och 25.000 kronor. Stallkompisen till Smedheim Solan, Tand Kraft/Ulf Ohlsson, grejade fjärdepriset efter ett lopp i andra utvändigt varvet kvar på tiden 23,6a/2140 och 13.500 kronor.

Smedheim Solan är en riktig tuffing som fortsätter att leverera som åttaåring. Han är den vinstrikaste av 143 svenskfödda travare efter Bork Odin med sina 4,2 miljoner. Han var vinnaren i det Svenska Kallblodskriteriet 2014 med Jan Ketil Brattås som tränare och Kai Johansen som kusk. I det svenska kallblodsderbyt fick han ge sig på målfoto mot Järvsörappen, då i träning hos Kjetil Djöseland med Geir Vegard Gundersen som kusk. 2016 segrade han i Linje 5 på Hagmyren med sin tränare och kusk Jan Roar Mjölneröd.

J-E GUSTAFSSON

Tillbaka