Dannero 11 augusti

Svenskt Kallblodskriterium blev en jättefest för familjen Blom när Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan - Bäcklös Amalia med Briskeby Philip som morfar) var en suverän vinnare från spets för Wiktor Kylin-Blom. Spetsstriden var avgjord redan efter körda 100 meter då den enda utmanaren Kalmar galopperade. Wiktor fick bestämma tempot med Järvsö Tord/Örjan Kihlström utvändigt. När denne galopperade 450 kvar fick Byske Philip/Rikard N Skoglund (e. Briskeby Philip) chansen från rygg på ledaren och det blev en härlig fight mellan de båda hela upploppet där Bäcklös Uriel höll greppet ända in i mål. Segertid nya svenska rekordet 25,6a/2140 för treåriga hingstar/valacker över medeldistans/autostart. Eld Rask hade det tidigare rekordet på 25,7. Svenska rekordet för utländska treåriga hingstar/valacker har Smedheim Solan på 25,8. Nu har sonen det svenska rekordet! Suveränt. Byske Philip travade också han 25,6. Av Jan-Olovs hästar i finalen grejade Guli Atom/Mats E Djuse femtepriset på 27,1 och Fräcke Prins/Jorma Kontio sjättepriset på 27,9 med galopp. Jan-Olovs sex hästar i finalen tjänade 379.500 kronor. Bäcklös Uriel fick 600.000 kronor för segern. Nicklas Blom och Kristin Persson är uppfödare, ägare och tränare. En härlig familjeseger då Oskar Kylin Blom kvalade in Bäcklös Uriel till finalen när Wiktor var avstängd och till finalen var Oskar avstängd.

-Det här är min absolut största seger och det känns extra härligt då det är en riktig familjehäst. Vi hade på förhand sagt att vi skulle prova i spets och försöka göra det svårt för den stora spelfavoriten Grisle Odin G.L. som imponerade i sitt kvallopp. Det var ett högt tempo i loppet och det var Örjan som höll tempot uppe utvändigt om oss. Nu var Bäcklös Uriel gynnad av det höga tempot och han kändes mycket fin hela vägen. Det är bara att gratulera Nicklas och Kristin till ett bra tränarjobb,
 sade Wiktor.

Järvsö Fux var en mycket fin vinnare i Svensk Travsports Guldtäcke för Örjan Kihlström. Örjan satt bra med i andra utvändigt och när ledaren galopperade på sista långsidan kunde Järvsö Fux ta hand om kommandot. Han höll ett säkert grepp mot bra avslutande Gullkongen. Segertid 26,0/2160 meter och 150.000 kronor till Stall Torema. Jan-Olov är också uppfödare. Jenny Pettersson är skötare. Tredje segern i loppet som körts sedan 1978 för Jan-Olov. Han körde själv Trollfager till seger 2001 och 2010 skrällvann B.W.Gulliver för Sören Eriksson till oddset 69,42.
J-E GUSTAFSSON
Foto: Båda bilderna är fotade av GirlPower HB

 

Tillbaka