De gjorde det!

De gjorde det! Bröderna Eld Rask och Tekno Eld  var vinnarna i Norskt Travkriterium respektive Norskt Travderby. Tillsammans med Ulf Ohlsson som kusk, Jan-Olov Persson som tränare, Lennart Bäwerholm som uppfödare och ägare och Hanna Edvinsson som skötare. Helt suveränt! Något som aldrig hänt tidigare och denna dubbel med alla inblandade kommer att bli oerhört svårslaget framöver. Eld Rask såg inte helt okey ut innan loppet och alla så kallade experter hade minusvarning på Eld Rask efter värmningen. Det såg inte helt bra ut aktionsmässigt och Ulf blev tvungen till en extra provstart enligt veterinären på Bjerke. Efter en försiktig inledning hamnade Ulf i fjärde utvändigt. 1200 kvar avancerade han framåt och via utvändigt ledande Rappstjernen/Öystein Tjomsland 600 kvar skaffade han sig greppet sista biten i sjätte raka segern och den åttonde på sina första tio starter! Därtill två andrapris! Segertid nya rekordet 25,6a/2100 och 500.000 norska kronor. B.W.Prinsen/Jan-Olov Persson öppnade vasst bakom bilen. Nu fick han ett lopp utvändigt ledaren och han fullföljde loppet till ett sjättepris, 26,8a/2100, värt 45.000 norska kronor till Birger Wallström efter tuffa 19,7/500 och 23,7/1000. Jan-Olovs tredje häst i finalen, B.W.Rune/Örjan Kihlström, blev diskad för galopp.

-Det är så j...a skönt att det lyckades. Han har inte varit som bäst i de två senaste starterna. Han kändes okey i värmningen, men i provstarten var det inte lika bra. Nu fick han en lugn inledning då han inte kunde öppna och jag ville köra felfritt. När vi fick kontakt med täten var det bara att köra framåt och lita på hans styrka. Han har en grym inställning och det var oerhört starkt av honom att kunna avgöra trots att han inte hade sin bästa dag. Jag är så tacksam att hästen skötte sig och nu är han en vinnare i både det Svenska och Norska kriteriet vilket är få förunnat att kunna klara, sade Ulf.

Segern med Tekno Eld var däremot mycket enklare för Ulf. Via utvändigt ledaren i första sväng kunde Ulf överta spets efter körda halvvarvet och väl i spets med värsta hotet utvändigt, Philip Ess/Öystein Tjomsland vinnare i Svenska Travderbyt, var det upplagt för seger. Tekno Eld var aldrig hotad sedan Ulf bestämt tempot till 26,9 första 1000 och 26,3 första 2000. Segertid 26,3a/2600 och 750.000 norska kronor. Månlykke A.M. grejade ett fjärdepris efter ett lopp i tredje invändigt och sen lucka för Jan-Olov Persson på tiden 27,0a/2600 och 150.000 norska kronor till Sjösläntens Konsult och Fastighets AB.

-Det här måste vara en oslagbar kombination. Att två helbröder vinner de största unghästloppen i Norge. Han kändes jättefin i värmningen och i loppet var det inga problem. Det var en ren fröjd att leda loppet i spets och det fanns krafter kvar. Hela teamet runt hästen ska ha allt beröm och jag är mycket tacksam att det var jag som fick chansen till detta historiksa ögonblick, sade Ulf.

-Morfar Järvsöfaks var den första Svensktränade häst att vinna det Norska kallblodsderbyt 1998. Tio år senare var hans avkomma Järvsöviking en vinnare och nu ytterligare tio år senare är Tekno Eld en vinnare. Jag är mycket stolt över mina framgångar i Norge, men nu ska vi inte vänta tio år till innan vi har en vinnare i det Norska Kallblodsderbyt, sade Jan-Olov.

-Det här är helt fantastiskt. Att hingsten, Tekno Odin, och stoet Eldsiri, lämnat två bröder som vinner två av de mest prestigefyllda loppen för kallblodiga unghästar i Norge. Jag bytte två hästar mot att få Eldsiri som visade sig vara en härlig travare och hon tjänade 1,8 miljoner. Nu var jag på väg att sälja henne, men jag fick order av min dotter att inte sälja och det är hon som ska ha all kredit för att de här två killarna står som segrare idag, sade Lennart Bäwerholm.

Stjärnblomster/Örjan Kihlström var spelfavorit i det Norska Travderbyt för ston och hon svarade för ett mycket bra lopp. Efter ett lopp utvändigt ledaren skaffade hon sig greppet in på upploppet och hon höll farten strålande till en målfotoförlust mot Karmland Anna/Frode Hamre som var den starkaste sista halvvarvet från andra utvändigt. Segraren travade 26,1a/2100 och samma tid för Stjärnblomster som tjänade 187.500 norska kronor till Stall Rabatt. Ulf Ohlsson körde här B.W.Sessa, fjärde utvändigt, som inte räckte till och hon kom i mål som elfte häst och hon tjänade 3.000 norska kronor på tiden 28,6a/2100. Jan-Olovs sju startande kallblod under dagen tjänade tillsammans 1.635.500 norska kronor! Kommentarer överflödiga! Jan-Olov har ett strålande facit med sina kallblod i det Norska Kriteriet och Derbyt under åren och Järvsöfaks dominerar helt otroligt. Nu som morfar till Eld Rask och Tekno Odin. Järvsöfaks var själv en vinnare i Derbyt 1998 och som far till Järvsöviking 2008, vinnare i den svenska och norska upplagan. Mor Eldsiri var en vinnare i Stokriteriet 2009 och Stoderbyt 2010 och Uggla I Mossen, efter Järvsöfaks, var vinnaren i Stokriteriet 2016 och Stoderbyt 2017.  Tand Kraft, efter Järvsöfaks, vann Kriteriet 2016.  Nio fantastiska framgångar för Jan-Olov Persson sedan Järvsöfaks gjorde sitt inträde i den Norska kallblodssporten. Han står som vinnare 1998 och sedan sex avkommor i de tidigare derbyn och kriterium som vinnade hingst och nu som morfar med en unik dubbel!

Caroline Holm hade B.W.Laika/Ulf Eriksson i finalen för ston i det Norskt Travkriterium för ston. B.W.Laika öppnade vasst bakom bilen och efter tuffa 29,2 första 500 valde Ulf att släppa spets. Första 1000 travades efter 29,1 och 700 kvar hade B.W.Laika svårt att hänga med i tempot. Hon var inte som bäst för dagen efter en fin placering som tvåa i försöket till finalen. Som oplacerad tjänade hon 3.000 norska kronor till Birger Wallström.

J-E GUSTAFSSON


 

Tillbaka