Uggla I Mossen vinnare av Norskt travderby för ston

Bjerke 10 oktober
Jan-Olov Persson
 har upplevt många härliga stunder samt lite mindre roliga minnen under sina fantastiska år som tränare, kusk och uppfödare. Frågan är dock om han någonsin kommer att glömma Bjerkes härliga storloppsdag med flera kanonlopp för kallbloden och varmbloden där Jan-Olov hade flera av sina topphästar till start i respektive Derby. Det började bra för Jan-Olov när Uggla I Mossen grejade segern i Norskt Travdeby för Ston med Örjan Kihlström. Örjan var offensiv och laddade framåt direkt ut på första långsidan och via spets efter körda halvvarvet var Uggla I Mossen ohotad. Som treåring vann hon både det Svenska och Norska Kriteriet och trots en lite segare inledning på årets säsong är hon utan tvekan kullens drottning. Segertid 27,0a/2100 och 375.000 kronor till Stall Segerhuva. Maja Klaar är skötare.


- Hon var jättefin och klart vassare än i försöket och Jan-Olov hade hittat formtoppen. Det har krånglat lite i år då hon haft lite problem med fräschören. Nu blev det andra villkor sedan den förmodade ledarinnan Brenne Blissi började med startgalopp. Man vet alldrig om man får överta spets, men det kändes säkert. Hon är stark och rejäl, berömde Örjan sin storloppsvinnare.


Järvsö Irene kunde inte vara med i startrusningen och hon hamnade i femte invändigt för Jan Ove Olsen. Nu räckte det inte till en framskjuten placering. Järvsö Irene travade 28,5.


Så långt var allt mycket bra och nu var det dags för Tekno Eld att ta hem Norskt Travkriterium. Allt såg bra ut i värmningen, men när han skulle göra sina provstarter såg det inte bra ut och Ulf Ohlsson valde att stryka.


- Han kändes fin i värmningen och även när jag joggade honom på defileringsvolten. Vi tog bort bandagen på bakbenen och det var något som störde honom, men han är bakhalt. Något har hänt och det känns naturligtvis mycket trist då allt innan finalen har varit mycket bra, sade en nedstämd Ulf Ohlsson.


Kvar i finalen hade Jan-Olov Järvsö Birger som han körde själv och Delsbofaks med Örjan Kihlström. Järvsö Birger öppnade vasst där Jan-Olov valde att släppa spets efter tuffa 24,2 första 500. Delsbofaks satt bra med i andra utvändigt och det var mycket nära att det blivit en rejäl krock varvet kvar när två ekipage hakade ihop. Delsbofaks tappade mark samtidigt som Järvsö Birger slank loss i andraspår utan rygg 800 kvar. Nu orkade inte Järvsö Birger fullfölja i det tuffa tempot och slutade oplacerad på tiden 28,0a/2100. Delsbofaks avslutade fint till tredjepriset på tiden 27,5a/2100 och 150.000 kronor till Stall Delsbo-Easy. Norskfödde Valle Ask fick sin revanch för Tom Erik Solberg efter att han galopperat  i det Svenska Kriteriet där han reparerade galoppen till ett starkt tredjepris. Segertid 27,1a/2100.


Det såg länge ut att Jan-Olov skulle få rätt i sin teori om att greja kuskseger 2000 i karriären med Tand Kraft i det Norska Travdebyt. Järvsö Pegasus tog hand om spets för Örjan Kihlström. Tand Kraft satt bra med i tredje utvändigt då Jan-Olov valde att avancera 1700 kvar. 1300 kvar kunde han överta spets och sedan fick Tand Kraft dra undan i eget tempo. Det såg mycket bra ut i sista sväng och långt in på upploppet. Järvsö Pegasus var slagen, utvändige Garli Moe Garlin kunde inte gå i närkamp. Den som hade tagit upp jakten var Will Prinsen/Åsbjörn Tengsareid som kom fram som fjärde häst i sista sväng och efter en stark avslutning fick han nosen först på mållinjen efter ett uppförstorat målfoto! Segertid 25,8a/2600 och samma tid för Tand Kraft som tjänade 375.000 kronor. Järvsö Pegasus blev femma på tiden 26,5 och han tjänade 100.000 kronor. Det måste ha varit en lång stund för Jan-Olov innan resultatet utropades. Först Tekno Eld och sedan slagen på uppförstorat målfoto i chansen att ta kuskseger 2000 och att Tand Kraft skulle ha gjort detsamma som fadern Järvsöfaks 1998. Och dubbeln att vinna Norskt Travkriterium och det Norska Derbyt som första Svenskfödda kallblod.


- Det var väldigt hårt i mål och jag tyckte nog att Will Prinsen var före men det är lite lurigt med mållinjen. Det löste sig bra från början och när tempot bedarrade valde jag att avancera. Nu fick vi lite tjuvsvar av hästen utvändigt och det kostade på, men det får man vara beredd på när man möter norrmännen. Han gick undan så bra han kunde och det är en strong häst. F-n va trist att inte ha marginalerna med sig. Det är surt, sade Jan-Olov. Till stallet blev det totalt 1.000.000 kronor.


J-E GUSTAFSSON
Foto: Arkivbild, Bollnäs 2017 

Tillbaka